Winterpeen

Wilde wortels en gekweekte wortels behoren tot dezelfde soort groeten. De wilde wortels zijn ook makkelijk te kruisen met eetbare wortels waardoor het gekke fenomeen ontstaat dat u af en toe een witte wortel tussen de gekweekte wortels aantreft. Wortels zijn rijk aan bètacaroteen. Deze stof wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Bètacaroteen is wat men noemt een voorlopen van vitamine A wat ook wel bekend is als retinol. Men treft het aan in groenten en gele en oranje vruchten.

Het lichaam slaat de stof op in de lever. Van hieruit kan het worden omgezet in vitamine A wanneer nodig. Te veel vitamine A in het lichaam is een bedreiging voor uw gezondheid.

De geschiedenis van de wortel in de lage landen

De wortels, zoals we die nu kennen zijn het resultaat van vele kruisingen. De eerste wortels werden naar de lage landen gebracht in de 17e eeuw. Men kruiste de wat blekere wortel tot deze de oranje kleur had zoals we deze nu kennen. Het gerucht gaat dat de wortel bewust is geteeld totdat deze de oranje kleur had ter eer van het Oranje-Nassau koningshuis.
Wortels zijn eenvoudig te telen

Men kan een wortel heel gemakkelijk verbouwen in eigen tuin of zelf in bakken op uw balkon.

U kan al vroeg in het jaar beginnen met zaaien. Wortels beginnen vrij vroeg in het seizoen te groeien. En ze zijn ook uitermate geschikt om af en toe het grootse exemplaar uit te trekken en rauw op te eten. Door deze actie groeien de andere wortels trouwens ook sterker.

Typen en rassen van wortels:

  • Er zijn verschillende typen en rassen wortels te onderscheiden:
  • Bospeen en waspeen
  • Nantes
  • Winterpeen: onder andere Flakkeese en Berlikummer
  • Parijse broei (ronde peen)

Winterpeen

Winterpeen is een zeer bekende wintergroente welke net als andere wortelsoorten op een gemakkelijke manier te verbouwen is. Winterpeen kan erg goed tegen de vrieskou en kan lang bewaard worden.

Het loof van de winterpeen

Het loof van winterpeen is eveneens eetbaar en kan worden meegekookt in bijvoorbeeld een stampot. Het loof van de winterpeen staat ook bekend als goedkoop dierenvoer. Meestal voor konijnen.

Tags: Winterpeen