Winterpeen koken

De smaak van winterpeen

Een winterpeen is een lekker en gezond tussendoortje. In het bijzonder wanneer hij rauw en goed gewassen is. Winterpenen lenen zich echter ook goed om te koken, bakken, roerbakken en stoven. Winterpenen kunnen rauw worden gegeten. Zo uit de hand of door salade.

Winterpeen koken

Winterpenen worden echter vaak in stampotten en wildgerechten gebruikt. Winterpeen kan dus op veel verschillende manieren worden bereid en genuttigd. In kleine stukje gesneden kan u winterpeen goed gebruiken als vulling voor soep, pasta saus, ovenschotels, nasi en bami. Op deze manier kan u besparen op vlees en andere duurdere groenten. Er zijn zelfs fijnproevers die een geraspte winterpeen op een volkoren boterham eten bestrooid met wat chilipoeder en koriander. Ook in oosterse wok schotels gebruikt men graag de winterpeen. Samen met soja en champignons en witte rijst. Giet daarover heen een heerlijke zoetzure saus en u hebt een overheerlijk en gezonde Chinese maaltijd.Winterpenen kunt u ook heel goed gebruiken om er een gezond groentesapje van te maken. Snij daarvoor de winterpeen in stukken en doe deze in de sapcentrifuge. Uiteraard is het nuttig om eerst de winterpeen even te raspen. Wortelsap gemengd met appel is bijvoorbeeld een smaakvol (wat zoeter) en gezonde drank om de dag mee te starten.

Kookproces van winterpeen

  • Net zoals met alle andere wortelen moet u winterpeen eerst wassen, schillen en snijden voordat u ze kan koken. Neem vervolgens een brede pan en neem net zoveel water als dat nodig is om de wortels onder te dompelen.
  • Breng het water aan de kook.
  • Eens het water kookt voeg u er langzaam de stukjes gesneden winterpeen aan toe.
  • Zet het kookvuur ietsje lager maar zorg wel dat het water blijft koken.
  • De winterpenen zullen hun staat van gaarheid bereiken na ongeveer 30 minuten.
  • Prik na 30 minuten met een vork in de winterpeen. Indien u gemakkelijk doorheen de peen kan prikken is hij gaar. Anders nog een paar minuten extra wachten.

Advertentie

Uw advertentie hier?