De houdbaarheid van wortels

Hoe lang gaan wortels mee? Zoals bij de meeste andere verse groenten mag er geen houdbaarheidsdatum op wortelen worden geplakt. U kan dus het beste uitgaan van de datum waarop u de wortels hebt aangekocht.Door hun relatief lage kosten, lange houdbaarheid (veel mensen vragen zelfs of wortels überhaupt slecht worden) en de concentratie van vitaminen zijn wortels een geweldige snack en een gemakkelijke toevoeging van veel voedingsmiddelen.

De houdbaarheid van wortels

Dus, wat is de houdbaarheid van wortels? Indien ze op de juiste wijze zijn bewaard is de houdbaarheid van wortels ongeveer:

Bewaard in de koelkast
verse wortels in zijn geheel 4 a 5 weken na aankoopdatum
babywortelen 3 a 4 weken na aankoopdatum
gekookte wortels 1 week

 

Net als bij alle ander voedsel geldt ook voor wortels dat de periode dat u ze kan bewaren korter wordt wanneer u ze niet op een goede manier bewaard.

Hoe stelt u vast dat wortels slecht, rot of bedorven zijn?

Een aantal gemeenschappelijke kenmerken van niet zo verse wortelen zijn kleine witte stippen (de zogenaamde “witte blush”) op het oppervlak, dit wordt veroorzaakt door uitdroging op het snijvlak van de wortelen. Witte blush betekent dat de wortels uitdrogen, maar ze zijn nog steeds op OK om op te eten maar moeten dan wel direct worden gegeten. Indien wortels papperig en slijmerig zijn mogen ze niet worden gegeten. Indien wortels er heel droog en verschrompeld uitzien betekend dit dat ze lange tijd op een heel droge en warme plaats zijn bewaard. Ook hier is het advies om ze niet meer te eten.

Hoe kunt u houdbaarheid van wortels verlengen?

De juiste opslag van wortels is de sleutel tot het verlengen van de houdbaarheidsdatum. Om wortelen optimaal te bewaren kan u ze het beste in zijn geheel en ongeschild opslaan in een plastic zak in de koelkast. U kan wortels ook invriezen voor 6 a 8 maanden. De wortels moeten dan wel eerst geblancheerd worden.

Tags: De houdbaarheid van wortels